Aerofágia


Je chorobne zvýšené prehĺtanie vzduchu, ktorý sa následne hromadí v žalúdku. Následkom je výrazné zvýšenie jeho objemu, porucha funkcie, bolesti brucha a grganie. Vyskytuje sa predovšetkým pri duševných poruchách, najmä neurózach. V niektorých kultúrach je grganie po jedle považované za kompliment vyjadrený kuchárovi. Naopak v západnom svete sa hovorí o nevhodnom správaní až nevychovanosti. Ak ňou trpíte, je vám určite dobre známa trápna situácia spojená s týmto problémom často krát v tej najnevhodnejšej chvíli. Existuje však niekoľko spôsobov ako s tým skoncovať, prípadne ho vo veľkej miere obmedziť. A to najmä tak, že si budete uvedomovať prehltnutie vzduchu. Robí sa to takto:

  • Potlačte to – Chronické grganie núti ku častému grganiu, pretože prináša dočasnú úľavu. Zároveň je dokázané, že následne vedie k čoraz zvýšenému grganiu. Vo fluoroskope (presvecovacie zariadenie, špeciálne röntgenové zariadenie, ktorým je možné pozorovať časti tela v pohybe) je možné vidieť, ako grgajúca vedome osoba stláča vzduch v pažeráku a ústnej dutine – z toho vyplýva, že sa musíte pokúsiť o potlačenie tohto zlozvyku zadržiavaním vzduchu.
  • Nefajčite – Pri inhalovaní dymu z cigariet, cigár či fajky sa do nášho tela prehĺtaním dostávajú veľké množstvá vzduchu – oveľa viac, ako sa von z tela môže dostať odgrgnutím. Rovnako, ak sa pokúsite fajčenie nahradiť napríklad žuvaním žuvačky, alebo cmúľaním želé cukríkov tiež nejde o tú najvodnejšiu alternatívu, pretože aj pri týchto činnostiach sa do nášho organizmu dostáva veľké množstvo vzduchu.
  • Kontrolovať svoje zlozvyky – Ako napríklad rozprávať počas jedenia – týmto nevhodným zlozvykom si privodíme len množstvá vzduchu prehltnutého súčasne s jedlom a tým následne zaťažíme aj svoju tráviacu sústavu.
  • Jedzte pomaly – Naučte sa po každom súste odložiť vidličku  a dobre požujte jedlo skôr, ako sa vrhnete na ďalšie sústo. Ľudia, ktorí počas jedenia navyše zapíjajú, okrem toho že sa do žalúdka dostáva veľa vzduchu, následne svoj žalúdok aj prepĺňajú, čo následne vedie ku vetrom.
  • Uvoľnite sa – Stres a s ním spojené obavy môžu viesť k častejšiemu a rýchlemu prehĺtaniu potravy a následne k zvýšenému grganiu.
  • Neprechladnite – S prechladnutím je často spojená aj nádcha, kedy treba prehĺtať oveľa častejšie a nehovoriac o dýchaní ústami. Čistite si nos, aby zostal prázdny a najlepšie je sa chrániť pred vírusmi spôsobujúcimi prechladnutia.
  • Nepite cez slamku – V tomto prípade prehĺtame oveľa viac vzduchu ako pri pití z pohára.
  • Vyhýbajte sa nápojom s kysličníkom uhličitým – Ktoré náš žalúdok zaťažujú veľkým množstvom vzduchu.

Medzi najčastejšie príčiny grgania patrí neznášanlivosť laktózy, intolerancia fruktózy, celiaklia, alebo jednoducho črevný systém nevie spracovať sacharidy. Grganie je odpoveďou organizmu, že v črevách niečo nie je v poriadku, no na druhej strane to nemusí byť nič vážne. V prípade, že sa vám zdá, že organizmus vám chce zvýšeným grganím niečo naznačiť, určite sa vyplatí vyhľadať lekára.